Bij het houden van een evenement is rekening houden met de omgeving en natuur goed mogelijk. Duurzaam organiseren levert naast milieuwinst kostenbesparingen op. Laat je inspireren.
Het event dat je elk jaar organiseert staat als een huis. Met een inhoudelijk sterk programma, uitstekende catering en een geschikte locatie met uitstekende faciliteiten trek je elk jaar veel bezoekers. De evaluatie levert altijd wel een paar verbeterpunten op. Toch knaagt er iets. Want wat is de impact van het evenement op de omgeving, op het milieu en de natuur? En hoe kun je die impact zoveel mogelijk beperken?
Net als bij elke andere bedrijfsactiviteit kun je tegenwoordig prima rekening houden met de belasting van het milieu en de natuur bij de organisatie van een evenement. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is inmiddels meer dan een trend. Steeds meer bedrijven slaan een duurzame weg in. Ook in onze organisatie is duurzaamheid een zeer belangrijk thema. We inspireren je graag met een aantal concrete handreikingen, en vertellen je over een aantal initiatieven die we hebben ondernomen.
De keuze van de locatie bepaalt de sfeer en aantrekkelijkheid van je event en heeft bovendien een groot aandeel in de keuze voor duurzaamheid. Zo laat je met je keuze voor een locatie die zelf bewust omgaat met het milieu en de natuur, zien dat je dat iets waard is. Daarnaast is een goed vindbare en met het openbaar vervoer bereikbare locatie niet alleen publieksvriendelijk, maar ook milieuvriendelijk. Stimuleer daarnaast het gezamenlijk rijden via je eventapp of door het promoten van een carpoolapp, zoals BlaBlaCar.
Evenementen kunnen niet zonder stroom. Met name festivals zijn grootverbruikers als het gaat om geluids- en lichtsystemen, koeling of verwarming en de inzet van aggregaten. Bij de inzet of aanschaf van apparatuur is het meewegen van het energieverbruik een belangrijke stap in het bewuster omgaan met energiebronnen. Zo zijn koelapparatuur en audiovisuele apparatuur in verschillende energieklassen te koop. Het meegeleverde energielabel geeft hier informatie over. Uiteraard is het hierbij ook van belang welke energiebronnen worden gebruikt. Zo hebben we onlangs, om energie te besparen, zonnepanelen op het dak van het Safari Meeting Centre geïnstalleerd.
Ook stimuleren we in het park het gebruik van pinnen als betalingsmiddel. Dat is wel zo gemakkelijk, maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Wanneer je pint, heeft dit minder ecologisch impact. Door middel van pinnen zijn er minder cash afnames, wat resulteert in minder transport voor bijvoorbeeld het bijvullen van een ATM. Daarnaast zal er, bij de toename van pinnen, minder processing van cash plaatsvinden!
Vervoer belast het milieu. En niet alleen je bezoekers maken gebruik van vervoer, ook de spullen die je huurt worden vervoerd naar je locatie. Datzelfde geldt voor externe inhuur van personeel. Door hiervoor gebruik te maken van lokale partners, verklein je de milieubelasting. Iedere keer weer.
Voor veel events is verlichting nodig, bijvoorbeeld voor het verlichten van een podium, decor of terrein, maar ook bij het inzetten van een beamer. De keuze voor ledlampen is het meest voor de hand liggend vanwege het lagere energieverbruik en de langere levensduur. Ook het niet langer dan nodig is van het inschakelen van verlichting zorgt voor een besparing. Met het inzetten van bewegingssensoren en via een op afstand bedienbare app is efficiënt verlichten bovendien bijzonder handig te realiseren.
Met name op evenemententerreinen kan het verbruik van water voor toilet- en douchesystemen, maar ook voor spoelsystemen van een bar of vaatwassystemen hoog oplopen. Met enkele technische maatregelen bespaar je al veel. Kies daarom voor:
The green keyThe Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven. Een bedrijf met een Green Key keurmerk bespaart het milieu op vele vlakken, zonder dat de bezoekers inleveren op comfort of kwaliteit. Het gaat een stap verder dan de normale wet- en regelgeving eist. Denormen richten zich onder andere op interne- en externe communicatie, gebruik van energie/gas/water, afvalmanagement, vervoer, eten en drinken, papier, inkoop, etc. Ieder bedrijf moet voldoen aan een aantal verplichte normen en een aantal optionele normen. Het aantal optionele normen bepaald de gradatie brons, zilver of goud. Burgers’ Zoo en het Safari Meeting Centre bezitten het Green Key keurmerk sinds 2004 en wel de gradatie goud! Ons streven is deze gradatie vast te houden en continu verdere stappen te maken op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. |
De keuze van de catering bij je evenement is dé kans om duurzaamheid tentoon te spreiden en te laten ervaren. Denk aan het presenteren van duurzaam en biologisch geproduceerde producten, zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Ook seizoensproducten kosten minder energie in productie en transport en hebben daarnaast zóveel meer smaak. Verspilling van voedsel ga je tegen door vooraf inzicht te krijgen in de benodigde hoeveelheden. Laat je gasten zich aanmelden en houd rekening met een bepaalde hoeveelheid no-show.
Bij de inkoop voor je evenement let je ongetwijfeld op de centen, maar ook op het milieu? Duurzaam inkopen is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Kies voor de noodzakelijke offline promotie bijvoorbeeld voor minder milieubelastende papiersoorten. Wij steunen de doelstellingen van FSC om de bossen duurzaam te beheren en illegale houtkap te voorkomen. Daarom is met FSC een overeenkomst gesloten dat minimaal 50% van al het hout dat nu voor de bouw wordt gebruikt, FSC-hout zal zijn.
Ook in het materiaal voor bijvoorbeeld bewegwijzering en gadgets zijn keuzes te maken voor duurzaam geproduceerde en recyclebare materialen. Dat geldt ook voor disposables en verpakkingsmateriaal van onder andere cateringproducten. Door slim in te kopen bespaar je op de kosten voor afvalverwerking en vergroot je de mogelijkheden van recycling.
Geluid heeft invloed op de leefomgeving van mens en dier. Geluidsoverlast kan tot kilometers ver ervaren worden. De risico’s voor de gezondheid en het functioneren van je bezoekers mag je ook niet onderschatten. Bij het organiseren van evenementen hoor je daarom te voldoen aan de geluidsnormen die in een gemeentelijke verordening of specifiek in een vergunning zijn vastgelegd. Bedenk ook wat er verder mogelijk is qua geluidsisolatie, geluidsabsorberende afwerking en inrichting van ruimtes en het simpelweg terugdraaien van de volumeknop.
Een duurzaam event organiseren levert veel op. Zowel voor de directe omgeving en de natuur als voor onszelf. Dit is wat je concreet kunt doen:
Het zal je duidelijk zijn dat besparen op energie, afval en inkoop ook goed is voor je portemonnee. Wij zien alleen maar voordelen. En jij?
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op EvenementOrganiseren.nl. Bron foto's: CaseWare Nederland
Jaarlijks maakt Meeting Magazine in januari de winnaars bekend van de Publieksprijzen voor de Beste…
16 januari 2024
Sinds vrijdag 30 juli 2021 bieden we de mogelijkheid om 24 elektrische auto’s tegelijkertijd te late…
2 augustus 2021
Consumenten roepen Koninklijke Burgers’ Zoo uit tot klantvriendelijkste leisure bedrijf van Nederlan…
17 november 2020